Παπαδάκη Ελένη
10 Δεκεμβρίου, 2024 2024-12-11 8:02Παπαδάκη Ελένη
Παπαδάκη Ελένη
Καθηγήτρια Αιματολογίας
Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, T.K. 71003 Ηράκλειο, Κρήτη
Η Ελένη Παπαδάκη είναι Καθηγήτρια Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ), Ελλάδα. Είναι Διευθύντρια του Τμήματος Αιματολογίας, της Μονάδας Κυτταρικής Θεραπείας και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και επικεφαλής του Εργαστηρίου Έρευνας Αιμοποίησης του ΠΚ.
Η Δρ. Παπαδάκη έλαβε το πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με άριστα και το διδακτορικό της από το ΠΚ. Έχει ειδικευτεί στην Παθολογία και Αιματολογία στο ΠΚ, ενώ υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια (υπότροφος EMBO) στην Ιατρική Σχολή του Saint George, στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, επισκέπτρια επιστήμονας στο Ινστιτούτο Μελέτης του Καρκίνου στο Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο, και επισκέπτρια ιατρός στο Τμήμα Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, Σιάτλ, ΗΠΑ.
Η Δρ. Παπαδάκη διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρύτανης του ΠΚ (2013-2015), έχει εκλεγεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας (EHA) (2016-2020), ενώ σήμερα είναι συμπρόεδρος της Επιτροπής Κοινότητας και Συμμετόχων της EHA και μέλος της Επιτροπής Καλής Διακυβέρνησης της EHA. Είναι επίσης συμπρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας της EHA για τα Σύνδρομα Ανεπάρκειας Κοκκιοκυττάρων και Συνταγματικής Ανεπάρκειας του Μυελού των Οστών και μέλος της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής του Διεθνούς Μητρώου Σοβαρής Χρόνιας Ουδετεροπενίας (SCNIR).
1991 – 1995: Διδακτορικό στην Ιατρική (με άριστα), Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα
(Τίτλος Διατριβής: Ο ρόλος του διαλυτού IL-6R στο Πολλαπλούν Μυέλωμα, Βαθμός 10)
1989 – 1995: Ειδίκευση στην Αιματολογία, Τμήμα Αιματολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Κρήτη, Ελλάδα
1981 – 1987: Πτυχίο Ιατρικής (με άριστα), Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα
Το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος της Δρ. Παπαδάκη είναι η Ουδετεροπενία, τα Σύνδρομα Ανεπάρκειας Μυελού των Οστών και οι Εφαρμογές Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος. Υπήρξε κύρια ερευνήτρια σε πολυάριθμα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, έχει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις και περισσότερες από 7000 αναφορές. Έχει τιμηθεί με 25 βραβεία για την καλύτερη περίληψη ή πλήρες άρθρο από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και έχει λάβει το Βραβείο Ελληνικής Υγείας στην κατηγορία «Έρευνα στο Νοσοκομείο» το 2021 και το 2023.
1995 – today
Hellenic Society of Haematology
European Society of Haematology (EHA);
American Society of Haematology (ASH);
Hellenic Society of Gene Therapy and Regenerative Medicine (General Secretary)